google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Yansıma
top of page

Yansıma

Konu başlamışken bir labirent daha anlatayım.

📍

Diğer bilinen kilise labirentlerinden farklı olarak Reims Katedrali Labirenti’nde, katedralin inşaatında görev almış mimarlardan dördü ve katedral inşaatının sorumlusu olan baş piskoposa yer verilmiştir.

📍

Birbirini takip eden dönemlerde çalışmış olan bu mimarlar, labirentte sağ üstte yer alan Jean Orbais 1211-1231, sol üstte yer alan Jean-le- Loup 1231-1247, sol altta yer alan Gaucher de Reims 1247-1255 ve sağ altta yer alan Bernard de Soissons 1255-1290 yılları arasında görev yapmıştır. Başpiskopos ve inşaatın sorumlusu Aubry de Humbert’e ise labirentin ortasında yer alır.

📍

Bu dört mimarın dışında, mimar Robert de Coucy ‘nin 1290-1311 yılları arasında katedralin inşaatında görev yapmasına rağmen labirentte yer almamasının sebebi ise labirentin, de Coucy’nin göreve başlamasından önce tamamlanarak, 6 Ocak 1286’da Philippe le Bel’in taç giyme töreninde açılmış olmasıdır.

📍

1779 yılında Reims Katedrali’nde görevli rahipler, labirentte oyun oynayan çocukların gürültü yapıp kendilerini rahatsız ettiği gerekçesi ile labirenti yok ettiler. Yok edilen labirent hakkındaki detaylı bilgileri, 16. yüzyılda Reims Katedrali’nin ve labirentin detaylı çizimlerini yapmış olan hattat ve aynı zamanda Reims Katedrali orgunu da çalan, org sanatçısı Jacques Cellier’den öğreniyoruz.

📍

Labirent daha sonra yeniden yapılmak istenmiş fakat finansal zorluklar nedeniyle gerçekleştirilememiş. Günümüzde bazı etkinlikler sırasında projeksiyon ile katedral zeminine yansıtılıyor.

📍

Öte yandan Reims Katedrali labirenti, aynı zamanda Fransız Tarihi Anıtlar’ın (Monument Historique) resmi logosu olarak kullanılıyor.





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page