1473 yılında Fatih Sultan Mehmet'in komutasındaki Osmanlı ordusu, Otlukbeli Savaşı’nda Uzun Hasan komutasındaki Akkoyunlu Devleti'nin ordusunu yendi.
📌
Bu savaşın sonunda Uzun Hasan’ı yıkan yenilgi değil oğlu Zeynel’i kaybetmesi oldu. Aslında zaten Zeynel gidince savaş bitti. Anlatayım:
📌
Otlukbeli Savaşı’nda ordu komutanı olarak görev alan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın 6. oğlu olan Zeynel Bey, tek gözlü olması nedeniyle nam-ı diğer Kör Zeynel cesur, atılgan ve çok zeki bir yaradılışa sahipti. Sekiz saat süren savaş sonunda emrindeki birliklerle Fatih’in ordusuna son saldırıyı yaparken, Şehzade Mustafa’nın komutasındaki askeri birlikler tarafından hilalin içine alınarak yakalanır ve savaş alanında öldürülür. Üstelik bununla yetinilmez ve kafası gövdesinden kopartılarak bir mızrağın ucuna geçirilir. Savaşın seyri tamamen değişmiştir. Zeynel’in kafasının takılı olduğu mızrak daha sonra cephe gerisindeki babası Uzun Hasan’a gönderilir. Oğlu Zeynel Bey’in ölüm haberini duyan ve mızrak ucundaki kafatasını gören Uzun Hasan bu duruma daha fazla dayanamaz, silahı bırakma emrini verir ve oğlunun cenazesini alarak savaş alanından geri çekilir.
📌
Oğlu adına yaptırdığı türbe, beni bütün meslek hayatım boyunca en çok etkileyen yapılardan biri oldu. İlk kez 1980 yılında bir derste karşılaştım onunla. 1983 yılında sadece onu görmek için yollara düştüğümde 19 yaşındaydım.
📌
Dicle’nin kıyısında sırtını Hısn-ı Keyfa’ya vermiş yolcularını gözlerken yapayalnızdı. Yıllar boyunca sık sık ziyaretine gittim, söyleştik. Geçtiğimiz yıllarda etrafında yapılan arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan eski dostlarıyla fazla zaman geçiremeden yeni yerine taşındı. Eli yüzü düzeltildi, tanımadığı bir yerde yeni yalnızlığına gömüldü. Benim henüz yanına gidecek cesaretim yok.
📌
Yakında bir gün anlatacağım türbeyi uzun uzun ama bugün sadece Zeynel Beyi anıyorum.
📌
Fotoğraf tarihleri: 1990 - 1998 - 2015 - 2016 - 2020
Comments