google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Anayurt Oteli

Yusuf Atılgan’ın müthiş romanından uyarlayarak Ömer Kavur’un yönettiği Anayurt Oteli filmi 1987 yılında topladığı pek çok ödülün yanı sıra bir de bugün 9. Nantes 3 Kısa Film Şenliği'nde büyük ödülü almıştı. Her ödüle çocuklar gibi sevinmiştim öğrendiğimde. Çünkü Yusuf Atılgan’ın kitabı o dönemlerde niyeyse başucu kitabımdı.

📍

Bilir misiniz Anayurt Oteli gerçekten varmış ama adı Anavatan Oteli’ymiş o zaman. Bir röportajında okumuştum; Yusuf Atılgan, Manisalıdır. Babası ile Akhisar’dan merkeze geldiklerinde orada kalırlarmış. Zebercet ile babası Ahmet Efendi romanda konumları ters olsa da gerçekten varmış.

📍

Otelin olduğu yerde 1839 tarihli Keçecizade Malik Ağa konağı varmış. Konak 1923 yılında otele dönüştürülmüş. 80’lerde ise yıkılarak yerine bugün gördüğümüz apartman yapılmış. Kitaptaki her tarih anlamlıdır da konumuz bu değil.

📍

Keçecizadeler, 1922 yılındaki Yunan işgali sırasında işgale karşı koyanlara destek vermeyip kaçmışlar. Daha sonra otele dönüştürürken “Anavatan” adını bu nedenle borç ödeme olarak vermiş olabilirler.

📍

Film ise Nazilli’de çekildi. Fotoğrafta gördüğünüz, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılmış olan Ankara Palas Oteli de filmde Anayurt Oteli oldu. Günümüzde Etnografya Müzesi.

📍

Kitabın en güzel cümlesiyle lafı toparlayayım: “Ne çok yalan söyleniyordu yeryüzünde; sözle, yazıyla, resimle ya da susarak.”



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page