google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Berthe Morisot

1876 yılının baharında Paris’te açılan İkinci İzlenimciler Sergisi’ni gezmiş sivri dilli eleştirmenlerden biri, akımın öncülerini şu şekilde tanımlamış: “Beş ya da altı deli, delilerden birisi de kadın…” Bu eleştirmenin bahsettiği deliler, 19. Yüzyıl Fransa’sında yepyeni bir sanat akımının doğuşuna öncülük etmiş Claude Monet, Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezanne, Camille Pissarro ve aralarındaki tek kadın olan Berthe Morisot idi.

🎨

1895 yılında bugün hayata veda eden Berthe Morisot’un eserleri eleştirmenler tarafından erkek meslektaşlarınınkiler kadar rağbet görmedi ne yazık ki. Yaşamı boyunca, 860’dan fazla eser üretmiş olan Morisot’un ölüm sertifikasında bile bir mesleği olmadığı yazıyor.

🎨

1868’de tanıştığı Manet, Morisot’nun tekniğinin özgürleşmesini sağladı. Morisot da Manet’yi açıkhavada resim yapması için motive etti ve ona bir çok kez modellik yaptı.

🎨

Morisot, diğer İzlenimciler gibi çoğunlukla günlük hayat tecrübeleri üzerine çizdi. Eserlerinde 19. yüzyılın sınıfı ve cinsiyeti üzerindeki kültürel sınırlamaları görülebilir. Kent ve sokak manzaraları çizmekten çoğunlukla kaçınan ressam aynı şekilde çıplak da çizmedi. Ailesinin ve kişisel arkadaşlarının portrelerini yapmayı tercih ediyordu. Zaten fazla da seçeneği yoktu çünkü o dönemde saygın kadınlar tek başlarına açık havaya çıkamaz ya da kabarelere, barlara gidemezdi.

🎨

Bütün zorluklara karşı dik duran ve çizgisinden ödün vermeyen Berthe Morisot’un anısına saygıyla...

🎨

1.Görsel: Édouard Manet, Menekşe Buketi ile Berthe Morisot (babası için yas tutarken), 1872, d'Orsay Müzesi


2. ve 3. görseller Morisot’un eserlerinden seçmeler




14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page