İnsanlık tarihinin bilinen en eski içkilerinden olan bira ile ilk olarak Gılgamış Destanı’nda karşılaşıyoruz. Bira yapımı ile ilgili ilk tarifler Babil’den kalma. Sonraki en tanınmış bira imalatçıları olan Eski Mısırlılar, geliştirdikleri etkili metotlarla ürettikleri birayı Atinalılar’a sevdirmişler, onlar da bu içkinin başka ülkelere tanınmasını sağlamışlardır.
🍺
19. yüzyıl başlarında bira, Viyana, Belgrad ve Münih gibi Avrupa şehirlerinden getirtilmekte ve İstanbul Galata ve Beyoğlu’nda, İzmir’de Frenk Mahallesi’ndeki birahanelerde tüketilmekteydi. Ancak İzmir’de Madam Procop’un ilkel metotlarla bira üreten bir imalathanesinin olduğundan söz edilir. Bir Alman gazetecinin yazdıklarından yapılan çeviride daha önce doğuda hiç bilinmeyen arpa suyu yasağını kırarak ilk defa bira olarak piyasaya sunanın Württemberg’li Procop olduğu; eşek ve katırların sırtında kirli paslı sokak çocukları vasıtasıyla bağrış çağrış İzmir ve Aydın’ın iç kesimlerine kadar bira sattığı yazar.
🍺
Adını İstanbul’un en eski semtlerinden birine veren Bomonti Bira Fabrikası, ülkemizde modern bira üretim tekniğiyle imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisidir. İsviçreli Adolf Robert ve August Walter Bomonti Kardeşler 1890 yılında, Bakla Tarlası olarak bilinen yerde fabrikada üst fermantasyon yöntemiyle bira üretimine başlamışlar. Bomonti Bira Fabrikası, Osmanlı iktisadi tarihinin en önemli özel sektör yatırımlarından biridir ve ülkede bira sanayiinin gelişiminde büyük rol oynayan öncü bir kuruluş olmuştur.
🍺
Daha sonra Vasil adında bir Yunanlı da küçük bir tesis açtıysa da Bomonti Kardeşlerle rekabet edememiştir. Ancak 1894’te Bomonti’nin yanı sıra Cosma (Feriköy), C. Grein (Feriköy), Schaffer(Feriköy), Scherrer (Zincirlikuyu), Petro Tedski (Dolmabahçe) gibi bira imalatçıları vardı. 1909’da Büyükdere’de Nektar Bira Fabrikası açılır ama 1911’de Bomonti ile birleşirler. İdare merkezleri ise Voyvoda/Bankalar Caddesi’nde Azaryan Han’dır. Şirket 1938 yılında Tekel İdaresi’ne devredilir, üretim 1994’e kadar devam eder.
🍺
Bomonti Bira Fabrikası ve ona ait binaları 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alınarak tescil edilmişti.
🍺
İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan “Eski Malt Binası”, “Eski Silo”, “Eski Arpa Temizleme Binası” ve “Eski Kazan Dairesi” taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay verdi. Yıkım başladı, inşaatın eli kulağında. İçinde “mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark” bulunan projenin mimarı Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan ve tepkilere neden olan “Topçu Kışlası” projesinin de mimarı olan Halil Onur.
🍺
İlk fotoğraf 1910, ikincisi 2010 tarihli...
Komentáře