google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Damal bebekleri
top of page

Damal bebekleri

Benim kafa malum, daldan dala… Dün madımak otu dedim, Madımak Oteli dedim; aklım bu toprakların kadim kültürlerinde, inançlarında dolaştı haliyle.

📍

Sonra Damal’a gitti aklım. Çünkü Orta Asya’dan Avrupa‘ya göç eden Türk boylarının geçiş güzergâhındadır Damal.

Anadolu’nun tarih boyunca aldığı kadar göçü başka hangi topraklar almıştır bilmiyorum.

📍

Alevi inançlı Dadalı Türkmenlerinin yaşadığı Damal, dünyaca tanınan ve ödüllü bebekleriyle ünlüdür. Mutlaka bilirsiniz. Damal, çok renklidir, kadınlar hala Orta Asya Oğuz Türkleri’nin kıyafetlerini giyerler. Bu Türkmen kıyafetlerinde kullanılan kumaş, bez ve boncuğun oluşturduğu renk cümbüşü, gökkuşağının tüm renklerini barındırdığı için doğayı da temsil eder. İşte bu kıyafetler giydirilmiş bebekler dünyanın en ünlü bebekleri arasındadır.

📍

Bebeklerin elbiseleri çoğunlukla çiçek desenlidir ve bunlarda bölgedeki çiçeklerin renkleri olan sarı, yeşil, kırmızı ve mavi ağırlıktadır. O kadar çok detay vardır ki örgülü saçlının genç kız, beyaz örtülünün evli olduğunu anlarsınız tabii de bazı detayları çözmek için yöre kültürünü bilmek gerekiyor. Damal bebeğinin en önemli unsuru olan kıyafeti, üç etek, önlük, gömlek, şalvar, yelek, cepken, göğüslük, tor, fes, take ve kolçak gibi tam 37 parçadan oluşur. Emeğe, kültürün derinliğine bakar mısınız?

📍

Bu bebeklere elbette uzaktan alışverişle sahip olabilirsiniz ama bence bir zamanınızı ayırıp gidin. Damal, geçerken uğranacak yer değildir çünkü. Eğer Haziran-Ağustos arasında giderseniz akşam saatlerinde dağlarda beliren Atatürk siluetini de izlersiniz. Hep yüreğinizde saklayacağınız eşsiz bir deneyimdir.



2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page