Tanıştırayım, bu gördüğünüz enstrüman piyanonun atası Hammerklavier. Doğum tarihi 1819.
🎶
Eskiden tuşları üstten çeken cımbız mekanizmasına benzer bir sistem kullanılırmış. Tellere artık çekiçle (hammer) vurulabilmesi, piyanonun gelişimi için büyük bir adım olarak kabul edilir.
🎶
Beethoven, bu yeni sistem için çok heyecanlanır ve hemen bir tane satın alır. Piyanoyu kullanır kullanmaz bunun teknolojinin insana karşı zaferi olarak bahseder ve öyle bir beste yapar ki bu sefer zafer insanın olur.
🎶
Toplam 5 bölüm ve 50 sayfadan oluşan ve Fazıl Say’ın örneğiyle normalde 3 insanın 2 elini birden kullanarak çalabileceği ve ortalama olarak kesintisiz 40 dakika süren insanüstü bir performansla çalınan bir eser ortaya çıkar.. Normal bir sonat 20-25 dakikalık eserdir. Beethoven eseri hakkında en az 50 sene boyunca kimsenin çalamayacağı bir beste olarak bahseder ama yanılır. Çünkü eser 150 yıl boyunca çalınamaz. 1970’lerde bir kaç virtüöz ancak çıkarabilirler. Halen bu eseri çalabilen 4-5 kişi olmasıyla beraber bunlardan biri Fazıl Say’dır. Dediğine göre bu besteyi 4 ay boyunca günde 10 saat çalışarak konsere hazırlamıştır.
🎶
Dinlemek isterseniz Opus 106 Hammerklavier sonatını tamamına dijital ortamda ulaşamayabilirsiniz ama mutlaka Fazıl Say’dan dinleyin. Bulamazsanız diğer önerilerim Vladimir Ashkenazy ve Valentina Lisitza.
コメント