google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Manolya

Çarpıcı bir güzelliği, başdöndürücü bir kokusu vardır ve son derece narindir. Kokladığınız zaman burnunuzun değdiği yer hemen zedelenir ve kahverengi bir renk alır. “Koklamaya kıyamadığımız” güzellikte bir çiçektir. Beyaz, pembe, mor ve kırmızı renkli çiçekler, alev, lale veya yıldız şeklinde Mart sonu ve Nisan başında ortaya çıkar. Dallara mum gibi dik otururlar. Evet, manolyadan söz ediyorum.

🌺

Manolya, aslında bir çiçeğin adı değildir. Kuzey Amerika’nın güney bölgelerinde yerli olarak, dünyanın birçok ılıman bölgesinde, özelikle Avrupa ve Türkiye’de de yetişen odunsu ve çiçek açan bütün bir familyanın genel adıdır. Gezegenin en eskilerinden biri olarak kabul edilir. Araştırmacılar tarafından bulunan ilk manolyaların kalıntıları, 90 milyon yıldan daha fazla bir süre önce var olduğunu gösteriyor.

🌺

Fransız botanikçi Pierre Magnol (1638-1715) tarafından isimlendirilen Manolya çiçeği aynı zamanda Amerika eyaletlerinden olan Mississippi ve Louisiana'nın resmi devlet çiçeğidir. Mississippi'ye Manolya bolluğundan dolayı Manolya Devleti olarak lakap takılmış ve bu durum geçmişteki Güney Amerika'daki manolyalarla ilişkilendirilmiştir. Kuzey Kore'de de manolyanın türlerinden birisi ulusal çiçek sayılırken, Manolya ile ilgili çeşitli rivayetler vardır. Eski Çin'de Manolya çiçeğine sahip olma hakkı sadece imparatora ait olurken, imparator takdir ettiği kimselere manolya tohumu hediye etmiştir.

🌺

Manolya için uğurlu çiçek denirken, manolya ağacı diken kimsenin sevgiyi bulacağına da inanılır.

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page