İstanbul’un çiçekleri sırayla açar. Nergisler bitmeden mimozalar başlar. Mimozalara artık çok az görülen erik ve badem ağaçları yetişirken beyazlı sarılı minicik papatyalar boy göstermeye başlar. İşte o zaman manolyalar açar. Arkasından gelsin laleler, sümbüller, mor salkımlar, gizli köşelerden leylaklar ve ille de erguvanlar...
🌺
Artık İstanbul’da yaşamadığım için benim gibi sokakları seven dostlarıma soruyorum durumu. Dün bir arkadaşım manolyaların coştuğunu söyledi.
🌺
Çarpıcı bir güzelliği, başdöndürücü bir kokusu vardır ve son derece narindir. Kokladığınız zaman burnunuzun değdiği yer hemen zedelenir ve kahverengi bir renk alır. “Koklamaya kıyamadığımız” güzellikte bir çiçektir. Bunun içindir adına yapılan o şahane kürdilihicazkar şarkı.
🌺
Manolya, aslında bir çiçeğin adı değildir. Kuzey Amerika’nın güney bölgelerinde yerli olarak, dünyanın birçok ılıman bölgesinde, özelikle Avrupa ve Türkiye’de de yetişen odunsu ve çiçek açan bütün bir familyanın genel adıdır. Gezegenin en eskilerinden biri olarak kabul edilir. Araştırmacılar tarafından bulunan ilk manolyaların kalıntıları, 90 milyon yıldan daha fazla bir süre önce var olduğunu gösteriyor.
🌺
Fransız botanikçi Pierre Magnol (1638-1715) tarafından isimlendirilen Manolya çiçeği aynı zamanda Amerika eyaletlerinden olan Mississippi ve Louisiana’nın resmi devlet çiçeğidir.
🌺
Birçok çeşidi vardır aslında. Kışın yaprak dökenler bahar başında önce (pembe ve mor tonlarında) çiçeklenir sonra yapraklanır. Yaprak dökmeyeni ise Haziran ayında çok güzel kokan beyaz çiçekler açar.
🌺
İtibar, saygınlık, asalet sembolüdür manolya. Manolya için uğurlu çiçek denirken, manolya ağacı diken kimsenin sevgiyi bulacağına da inanılır.
#manolya #manolyaçiçeği #çiçeklerindili #bitkisembolizmi #kültürtarihi #manolyamgüzelkuşum #aysebayvasileonlineatölye #aysebayvasileonlineatölye
Commenti