google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Miletos

Şimdilerde milyarderler bir koşu uzaya gidip geliyor ya, dünyanın bu aşamaya bu kadar geç gelmesinin nedenlerini sorguluyorum kafamda. Çünkü:

📍

Anadolu antik çağda bilim ve düşünce merkeziydi. İyonyalı düşünürler kendilerine filozof demiyorlardı. Filozof; Hellenlerce, “hikmet sever” yani toplumdan uzak kendi ütopyaları içinde insanlara metafizik düşüncelerini anlatan kişi demekti. İyon düşünürleri kendilerine; “Fusyologos” diyorlardı. Yani “Doğa Bilgini”. Günümüzde bu düşünürlere “fizikçi” deniyor. Zaten “Atom” sözcüğünü de onlar buldukları için, onlara “Anadolu Atomistleri” yani atomcular deniyor. Neyse, biz konumuza geri dönelim…

📍

İnsanlık tarihindeki “Büyü, Din ve Akıl çağları” aşamalarının sonuncusuna ilk kez Anadolu’da İyon Uygarlığı’nda rastlanır. Üstelik Perikles'in davetlisi Anaksagoras "ay ve güneş birer tanrı değil, maddesel kütlelerdir" dediği için, Atina'da ölüme mahkum edilirken. Çünkü Atina dünyasında İyonya’nın aksine düşünce özgürlüğü yoktu.

📍

Şimdi Miletos tiyatrosunun en üstündeki basamaklarda oturduğunuzu hayal edin, eskiden deniz olan bugünkü Söke ovasına bakın ve söylediklerime kulak verin lütfen.

📍

MÖ 6. yüzyılda yaşamış olan Miletli Thales; mimar, geometrici, fizikçi, astronom, şehir planlamacısı ve atom çalışmaları yapan bir bilim insanıydı. Açık denizdeki bir geminin uzaklığını, bir dağın yüksekliğini hesap edebilecek bir çeşit trigonometriyi bulan kişiydi. Güneş ve ayın madde kütlelerinden ibaret olduğunu ve ay ışığının, güneş ışığının bir yansıması olduğunu biliyordu.

Güneş ve ay tutulmalarını hatasız bir ölçümle hesaplamıştı.

📍

Thales'ten birkaç yıl sonra dünyaya gelen yine Miletli Anaksimandros bir mucit ve pratik birisiydi. Maddenin her yönde sonsuz olduğunu ve dünyamızın sayısız dünyalarla çevrili olduğunu savunmuştu.

📍

Kemeri ve kemerin canı olan “Kilit Taşı”nı bulan Demokritos'tur. Kemer Anadolu'da gene dünyanın yedi harikasından biri olan “Halikarnassos Mausoleum”unda kullanıldı.

📍

Fonksiyonel ya da rasyonel şehirciliğin mucidi Hippodamos da Miletlidir. Priene ve Magnesia kentleri onun projeleriyle yaşam bulmuştur.

📍

Geç kalma konusunda hemfikir miyiz?

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bernini

Kar

Comments


bottom of page