Pierre Auguste Renoir, 1919 yılında bugün hayata veda ettiğinde 78 yaşındaydı. Fransız resminde “neşeyi en iyi ifade eden, ışık ve renk ustası”dır kendisi.
🎨
Burjuvanın yaşamın tadını çıkarttığı “güzel dönem” (La Belle Époque) olarak anılan zamanın sanatçısı olan Renoir; sevinç ve mutluluğu tablolarına yansıtarak insan figürleri kullanmayı tercih ediyordu.
🎨
İlk çalışmaları porselen, kumaş ve yelpaze üzerineydi. Yakın arkadaşlıklarını hayatının sonuna kadar muhafaza edeceği Bazille, Monet, Sisley gibi genç ressamlarla İzlenimcilik’in tohumları atıldı.
🎨
Renoir’ın süslemeciliğe olan ilgisi, çoğu çalışmasında özellikle maviler, pembeler ve turuncular ile güçlü renk detayları kullandığı anlamına gelir. Dokuyu ve atmosferi pekiştirmek için yumuşak gölgeler içerecek şekilde resim yapar. Karışmayan fırça darbeleriyle denge kurar.
🎨
Öncelikle bir figür ressamı sayılan Renoir’ın göz kamaştırıcı manzara resimleri de vardır.
🎨
Renoir, kadınların vücutlarına duyduğu heyecanı gizlemezdi ve bunu günümüzde bazılarının kabul edilemez olarak görebileceği şekilde söylerdi. Sanatçıya göre kadınlar gözlemlenmesi ve resmedilmesi gereken nesnelerdi: Işığa iyi tepki vermesi gereken tenin kalitesi meyvelerle kıyaslanırdı; yüz hatları ‘başın tepe noktasıyla çene ucunun tam arasında bir yerde olması gereken badem şeklindeki gözler’ ile uyum içinde olmalıdır. Bazı eleştirmenler Renoir’ın modellerinin ruhsuz görünmesinin nedeninin bu olduğunu düşünmektedirler. Bu modeller tıpkı bir meyve ya da çiçekmiş gibi resmedilmektedirler. Renoir’ın kadın bedenini betimleyişi şehvetli değildir. Giderek etraflarından kopan kadınlar hipnotize edilmiş gibidirler.
🎨
Renoir, tekerlekli sandalyede bile resim yapmaktan, son yıllarına kadar vazgeçmedi hatta heykel bile yaptı.
🎨
Huzurla uyu, resimlerin hala içimizi ferahlatıyor.
🎨
Meraklısına Not: Renoir ile müstakbel film yapımcısı oğlu Jean Renoir´ın öyküsünü anlatan film, 2012 Cannes Film Festivali´nin Belirli Bir Bakış Bölümü'nün kapanış filmiydi. Renoir’ın son yıllarına odaklanan film, onun hayata bakışı ile sanat aşkını göstermesi açısından çok etkileyici.
Comments