google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Tavuskuşu
top of page

Tavuskuşu

Doğadaki canlılar arasında en muhteşem turkuaz, tavuskuşunun kuyruğundadır kanımca. Sesleri ürkütücü olsa da özellikle kur yapma döneminde, erkek tavusun açarak sergilediği kuyrukları gözalıcı bir güzelliktedir. Gelgelelim dişi tavuskuşu kahverengi ya da gri tonlu kahverengi renklidir.

🦚

Yunan mitolojisinde Tanrıça Hera güzel İo'yu Zeus'tan uzaklaştırmak için onu 100 gözlü dev Argos'un yanına yollar. Argos İo'yu koruyamaz ve Hera ceza olarak Argos'un 100 gözünü çıkarıp Tavus kuşunun kuyruğuna yerleştirir. Bu nedenle de Hera’nın simgesidir.

🦚

Tavus kuşunun yuvarlak biçimli kuyruğunun cenneti ve tüylerindeki göz motiflerinin yıldızları temsil ettiğinede sıklıkla rastlanır halk öykülerinde. Budist metinlerde bu göz motifleri, dikkatli olma gereğinin sembolüdür. Hindistan’da tavuskuşu tüylerinden yapılan yelpaze, koruyucu bir nesne olarak bulundurulur. Çin mitolojisinde tavus kuşunun tüylerindeki beş temel rengin, doğadaki temel seslerin ifadeleri olduğu ve bu renklerin temsil ettiği notaların bir melodi oluşturduğu ifade edilir. Antik Mısır’da tavus kuşu, Güneş Tanrısı Ra’yı sembolize ederken, Hristiyan inancında ölümü ve dirilişi temsil eder. Tavus ismine Tavus (Pavo) takımyıldızında ve Yezidilik inancında tavus kuşu ile simgelenen, Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen Melek-Tanrı olan Tavus Meleğinde de rastlıyoruz.

🦚

Tavus kuşlarının en ilginç yanı olan tüylerinin garip parlak renkleri pigmentler tarafından değil, iki boyutlu olan ve kristale benzeyen küçük yapılar tarafından oluşuyor. Bu özellikleri ile ışığın farklı açılarında değişen renkler sergiliyorlar. Tüylerin yapısında yer alan daha küçük boyuttaki tüycükler üzerindeki ızgara şeklindeki boşlukların boyutlarının ve şekillerinin, ışığın hafif farklı açılarda yansıtılmasına, böylece renkteki çeşitlenmeye yol açtığı bulunmuş.

57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page