Turuncu
- Ayse Bayvas
- 2 gün önce
- 1 dakikada okunur
Turuncu renk, Farsça “turunc” ve Arapça “i”’nin birleşiminden oluşan bir renk adıdır. Turunç rengi, kızıl sarı renk anlamına gelir. Portakal rengi, oranj ya da kavuniçi olarak da adlandırılır. Turuncu, kırmızı ve sarı ışınlardan oluşur, biri ağır diğeri hafif iki sıcak renkten meydana gelmiştir. Renk sisteminde mavi rengin tamamlayıcısı ve karşıtıdır.
🔸
İlginç bir şekilde, Avrupa’da, turuncunun 16. yüzyıla kadar bir adı yoktu. O zamandan önce sadece sarı-kırmızı olarak adlandırılıyordu. Portakal ağaçlarının Portekizli tüccarlar tarafından Asya’dan Avrupa’ya getirilmesiyle bu durum değişti. İngilizcede Orange, İspanyolcada naranja, İtalyancada arancia ve Portekizcede laranja olarak kullanılmaya başlandı.
🔸
Turuncu, farklı kültürlerde farklı anlamlara sahip çok yönlü bir renktir. Asya dinlerinde renk tonu oldukça belirgindir ve birçok rahip ve kutsal adam turuncu cüppeler giyer. Konfüçyüsçülükte turuncu, dönüşümün rengidir. Hindistan ve Çin’de sarının mükemmelliği ile kırmızının gücü arasındaki denge olarak görülür. Budizm’de turuncu bilgi arayışını ifade eder.
🔸
Batı sanatında turuncu, 1809’dan sonra ilk sentetik turuncu pigmentin (krom turuncu) üretilmesinden sonra yaygınlaştı. Monet gün batımına turuncuyu katarken, Toulouse-Lautrec rengi Paris dans salonlarının çılgın enerjisini sembolize etmek için kullandı. Ama belki de başka hiçbir ressam, Vincent van Gogh kadar etkili kullanmadı.
🔸
Günümüzde bal kabağı, Cadılar Bayramı ve değişen sonbahar yapraklarını çağrıştırırken, daha sarı-turuncu tonu bir yaz havası ve taze bir his verir. Parlak ve cesur bir renk olduğundan ABD Donanması II.Dünya Savaşı sırasında şişme can yeleklerinde ilk kez kullandıktan sonra güvenlik ekipmanı ve üniformalar için vazgeçilmez renk haline geldi. Bugün, ABD hapishane tulumları da benzer bir nedenden ötürü genellikle canlı mandalina renginde tasarlanmaktadır.
Comments