google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Vedat Tek Evi

“Yeniden canlandırmacı” olarak bilinen Birinci Ulusal Milli Mimari Akımı’na ait pek çok yapıyı bilirsiniz. İstanbul’da bunların büyük kısmı, akımın önde gelen temsilcilerinden Vedat Tek’e aittir. Kadıköy Moda İskelesi, Defter-i Hakani (Tapu ve Kadastro Müdürlüğü), Büyük Postane, Haydarpaşa Vapur İskelesi, Fatih Belediye Binası gibi...

📍

Uygulama alanı çoğunlukla kamu yapıları olan akımın en etkileyici örneklerinden biri Vedat Bey’in ailesi için inşa ettiği Nişantaşı’nda Valikonağı Caddesi ile Süleyman Nazif Sokağı’nın kesiştiği köşedeki evidir.

📍

Bakar bakmaz semtin klasik binalarından farklı olduğunu hemen anlarsınız. Burada Vedat Bey, kendini tasarım anlamında özgür bırakmış Birinci Ulusal Milli Mimari Akımı’ndaki biçim öğelerini Art Deco ile karıştırmış. Ev, üçgen köşe parselinde konumlanmış ama Süleyman Nazif Caddesi’nden kaynaklanan eğim o kadar ustalıkla kullanılmış ki eğimi farketmezsiniz bile.

📍

Mimar Vedat Bey, 1942 yılında son yolculuğuna bu evden uğurlandı. Vedat Tek’in aynı semtten günümüze gelen diğer eseri, 1913-1914 yıllarında inşa edilen, Teşvikiye Camii’nin karşısındaki Güneş Apartmanı’dır.



97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page