google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Vivaldi'nin Kilisesi

Bazı şehirler konumları, tarihi ya da anıtları kadar yetiştirdikleriyle, o kentten beslenenlerle de değerlidir. Venedik bunların hepsidir.

🎼🎼🎼

Klasik müzik sevenler mutlaka bilir de sevmeyenler bile onun meşhur “Dört Mevsim”ini dinlemiştir. Bugün her dönemde sevilen besteci ve keman virtüözü Vivaldi’nin doğum günü.

🎼🎼🎼 Fotoğraftaki yapı, La Pietà, diğer adıyla Santa Maria della Visitazione Kilisesi, 15. yüzyılda yapılmış, 1745-60 yılları arasında Giorgio Massari tarafından yenilenmiş, klasik ön cephe ise 1906 yılında eklenmiştir. Tavan freski “İnancın Zaferi” (1755), Giambattista Tieopolo’ya aittir. Önceleri yetimhane olarak kullanılan binada Antonio Vivaldi, 1703-1740 arasında Pietà korosu için pek çok oratoryo, kantat ve vokal parçaları yazarak müzik grubunu yönetmiş ve bu dönemde kilise müzikal kimliğiyle tanınmıştır. Grup uluslararası başarılar kazanmıştır.

🎼🎼🎼

Vivaldi, Barok dönemi İtalyan müziğinin en önemli bestecilerindendir. Zengin müzik geleneğine sahip bir ortamda yetişmişti. Müziğin yanı sıra dinsel eğitim de gördü, kızıl saçlarından ötürü “il prete rosso”, kızıl papaz olarak anılıyordu. 1740’a kadar başında olduğu kilise korosu başarıdan başarıya koşuyordu ama bu süre içinde konserler yönetmek ve operalar sahnelemek için Avrupa’nın çeşitli kentlerine yaptığı geziler dolayısıyla uzun süre Venedik’ten uzak kalınca, konservatuvardaki görevini aksattığı

gerekçesi ile yöneticiler tarafından eleştirildi. Venedik kilisesi de, bir papaz için gereğinden fazla dünyevi bir yaşam sürmesinden dolayı ona karşı çıktı. Adı çeşitli dedikodulara karıştı. 1740’ta Venedik’i terk ederek Viyana’ya gitti. Ancak koruyucusu İmparator VI. Charles’in ölmesiyle, taht kavgasının egemen olduğu bu kentte de aradığı çalışma ortamım bulamadı. Kısa süre sonra hastalanıp yoksulluk içinde öldü.

🎼🎼🎼

Ölümünden çok kısa bir süre sonra tümüyle unutulan yapıtları 19. yüzyılın ortalarında yeniden aydınlığa kavuşmuştur. Çok verimli bir besteci olan Vivaldi’nin yapıtları arasında 50’yi aşkın opera, 450’nin üstünde konçerto, 3 oratoryo, 70’ten fazla sonat, 21 sinfonia, 100 arya, 59 kantat ve serenad yer alır. Ancak bunlardan bazıları kayıptır.

🎼🎼🎼

Konçertonun babası sayılan Vivaldi’nin yapıtları arasında keman için olanlar ayrı bir öneme sahiptir. Yalnızca solo keman için 220 konçerto bestelemiştir. İlk keman konçertosu bestecisi olarak bilinen Giuseppe Torelli’nin (1658-1709) düşüncelerinden hareketle, bu formu daha da geliştirmiştir. Konçertolarının zorluğu, keman tekniğinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. J.S. Bach, Vivaldi’nin bazı keman konçertolarını org ve klavsen için düzenlemiştir. Vivaldi’ nin konçertoları üç bölümden oluşur. Hızlı tempoda olan birinci ve üçüncü bölüm aynı tonda, ağır tempoda olan ikinci bölüm ise komşu tonlardan birinde bestelenmiştir. Konçerto solo çalgının ve orkestranın sıra ile art arda çalmaları şeklinde gelişir. Solist ve orkestra arasındaki bu değiş tokuş dramatik bir gerilim yaratır. Vivaldi keman konçertolarının yanı sıra flüt, pikolo, klarnet, obua, çello, fagot, trompet, viola d’amore, mandolin ve birden fazla solo çalgı için konçertolar (Concerto grosso) bestelemiştir. Il cimento dell'armonia e dell'inventione başlığı altında topladığı 12 konçertoluk dizinin ilk dört konçertosu olan Le quatro stagioni (Mevsimler) bestecinin en tanınmış konçertolarıdır. Bu dizi kimi çevrelerde İtalyan Barok döneminin en tipik örneği sayılır ve Bach’ın Brandenburg Konçertoları ile eşdeğerde tutulur. Daha sonra Mannheim Okulu tarafından geliştirilecek olan senfoni türünün ilk örneklerini de Vivaldi vermiştir.

🎼🎼🎼

Vivaldi’nin müziği, Bach, Tartini ve Handel gibi Barok dönemin öbür önemli bestecilerini etkilemiştir.

🎼🎼🎼

Bir gün yolunuz düşerse orijinal haliyle “Dört Mevsim” dinleyebilirsiniz. Çok şaşıracağınızdan kuşkunuz olmasın.



152 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page