Dönüp dolaşıp gene Gotik mimariye hem de gene İngiltere’ye geldik. Bilirsiniz çok severim. Wells Katedrali’nin bu kemerleri de en sevdiklerimden. Zaten Wells Katedrali, tartışmasız İngiliz katedrallerinin en güzellerinden ve hatta en şiirsellerinden biridir.
📍
Wells ismi şehrin bulunduğu mevkiide St. Andrew’a adanmış olan üç temiz su kuyusuna (İngilizce “wells” kuyular demektir) atıfla verilmiştir. Bu üç kuyudan birisi şehrin pazar merkezinde, diğer ikisi de “Katedral” ve “Piskoposluk Sarayı”nın bulunduğu arazide halen duruyor. Bu kuyular etrafında küçük bir antik Roma dönemi kasabası kurulmuş. Ama bu yerleşkenin önem kazanması Sakson Wessex Kralı olan İne’nin bu yerleşimde 705’te bir manastır kilisesi kurmasıyla olmuş. Orta Çağ’da Wells bir ticaret merkezi olmuş ve el sanatları ile yünlü kumaş üretimi gelişmiş.
📍
1175 yılında doğu kanadında başlayan bugünkü yapının tamamlanması 80 yıl sürdü. Zaman zaman yapılan eklemelerle de bugünkü halini aldı. 1315 ve 1322 yılları arasında yükseltilen merkezi kule onu destekleyen payandalarda çatlaklar ortaya çıkmaya başladı. Tamamen çökme tehlikesi nedeniyle duvar ustası William Joy tarafından 1338-48 yılları arasında bir çözüm olarak bu ünlü "makas kemerler" yapıldı.
📍
Bu destek kemerleri, katedralin koruyucu azizi referans alınarak "Aziz Andrew's Cross kemerleri" olarak biliniyor.
📍
Büyüleyici değil mi?
Comments