Yeşil bitkilerin en zariflerinden olan yonca, aslında 300 çeşidi bulunan Trifolium cinsi bir bitkidir. Bu bitki genetik olarak 3 yapraklıdır. Fakat genetik baskınlık nedeniyle 160 binde bir 4 yapraklı yonca bulmak mümkündür. Yani 4 yapraklı olması aslında bir anomali diyebiliriz.
🍀
Yonca yapraklarının her birinin bir anlamı olduğuna inanılır. İlk yaprak umudu, ikinci yaprak imanı, üçüncü yaprak sevgiyi, dördüncü yaprak ise şansı sembolize eder.
🍀
Antik Mısır’da yoncanın büyülü gücüne inanıyor ve sonsuz sevginin ve koruyuculuğun sembolü olarak görüyorlardı. Bundan dolayı yeni evli çiftlere sonsuza dek birlikte olmaları dileğinde bulunmak amacıyla dört yapraklı yonca verirlerdi. Yine Mısır’da çocukları kötü güçlerin etkisinden korumak için,koruyucu bir tılsım olarak çocuğun üzerinde taşımasını sağladıkları biliniyor.
🍀
Hristiyanlık ve pek çok dinde Hz. Havva'nın cennette bulunduğu sürede elinde 4 yapraklı yonca ile gezdiğine inanılır. Kelt mitolojisinde ise dört yapraklı yonca şanstan ziyade kötü ruhları kovmak için tılsım olarak kullanılırdı. Orta Çağ'da bu mit, perileri önceden görüp onlara karşı önlem alabilmek için dört yapraklı yoncaların kullanılması mitine evrimleşti. Bu nedenle Orta Çağ çocukları, dört yapraklı yoncalar bulup peri avına çıkar, oyunlar oynarlardı.
🍀
Daha sonradan bu oyun, Aziz Patrick tarafından İrlanda'ya Hristiyanlık'ı tanıtmak için kullanıldı ve yonca yapraklarının “Baba”,”Oğul “ve “Kutsal Ruh”‘u temsil ettiğine inanıldı. Bu nedenle günümüzde Hristiyan dünyasında kutlanan Aziz Patrick Günü'nde bol bol yonca teması görmek mümkündür.
🍀
Yonca Kur’an-ı Kerim’de de söz edilen ender bitkilerdendir. (Abese Suresi, 31. Ayet) (“İnsan için üzüm, hayvanlar için yonca ve her çeşit yeşil ot yaratmış Yüce Rabbimiz”)
Yorumlar