Bu güzelliğin adı Pelin Otu… Papatyagillerden, Anadolu’da doğal olarak yetişen bir bitki. Acı Yavşan Otu olarak da bilinir. Latince adı ise Artemisia absinthium.
📍
Antik çağlardan beri şifalı bitki olarak mide, bağırsak, zührevi ve bulaşıcı hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılsa da içeriği nedeniyle tehlikeli bitkiler arasına girmiştir.
📍
İçeriğindeki motivasyon arttırıcı madde savaşlarda askerlere verilmesine neden olmuştur. Ortaçağ'da baharat olarak kullanılan Pelin Otu’nun asıl kullanımı alkollü içeceğin fermantasyonudur. Günümüzde hala tıpta ve içki yapımında kullanılıyor. On sekizinci yüzyılda İngiltere'de bira yapımında kullanılan şerbetçiotu yerine de kullanıldığı biliniyor.
📍
Pelin otu, 19. yüzyılda "Yeşil peri" adıyla bilinen ve alkol oranı yüksek olan Absent'in (absinthe) ana maddesi idi. Pelin otunun içindeki zehir sınıfından yüksek “thujone”un yarattığı halosinojen etki ve Absent'in %45 ila %74 arasında ölçülen alkol oranı nedeniyle yıllar içinde romantik, neredeyse mitolojik bir ün kazandı. yazarların, sanatçıların ve bohemlerin, özellikle de Belle Epoque hikayeleriyle iç içedir.
📍
Halüsinasyonlara -hatta deliliğe- yol açtığına dair ateşli efsaneler arasında Van Gogh da vardır. Sıkı bir Absinthe tüketicisi olan Van Gogh'un eserlerinde görülen titrekliğin nedeninin Absinthe olduğuna dair görüşler vardır.
📍
Van Gogh'un yanı sıra Absinthe'i tüketen ve neredeyse her resmine ekleyen diğer sanatçılar arasında Edgar Degas, Édouard Manet ve Henri de Toulouse-Lautrec’i sayabiliriz.
📍
2.Görsel: Vincent van Gogh, Still life with absinthe, 1887, Van Gogh Museum
Comments