google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Jack Vettriano

Bugün gene sevdiğim çağdaş bir sanatçıyla beraberiz. İskoç sanatçı Jack Vettriano.

📍

Yoksul bir çocukluktan sonra 21 yaşında resim yapmaya başlayıp ilk sergisini 33 yaşında açan sanatçı, uzun süre sanat dünyasında kendini kabul ettirmeye uğraştı. Günümüzde eserleri müzayedelerde yüksek fiyatlara satılan ve pek çok ödüle sahip bir sanatçı.

📍

Eleştirmenler onun resimlerini boş erotik olarak tanımlasalar da en tanınan ve benim de en sevdiğim resmi, 1992 tarihli The Singing Butler, afişlerde, takvimlerde ve yapbozlarda İngiltere'nin en çok satan resmi haline geldiğinden beri eski kömür madencisinin kendine ait bir sanat dünyası yarattığı açık.

📍

Sırt dekolteli kırmızı bir elbise giyen kadının ellerinde dirseklerine dek uzanan eldivenleri olmasına rağmen ayakları çıplak. Bedeni sağa, smokin giymiş partnerine doğru eğilmiş. Çift, gölgelerinin düştüğü pürüzsüz ıslak kumsalda dans ederken bir partiden kaçmış gibi görünüyorlar. Onlara yağmur yağma ihtimaline karşı ellerinde şemsiye tutan iki hizmetli eşlik ediyor. Ufuk alçak, gökyüzü sisli.

📍

Çoğu uzman bu resmin neden bu kadar popüler olduğunu anlamasa da pek çok kişinin resimden etkilendiğini biliyoruz. Öyle ki uzun süre oyun yazarları, resimden etkilendikleri senaryolar gönderdiler. Askerler, resmin fotoğrafının savaşı atlatmalarına yardımcı olduğunu, yaslı aileler ise tablonun onları teselli ettiğini söylemek için mektuplar yazdılar. Hatta Vettriano, şemsiye tutan uşağın uzun süredir kayıp bir arkadaşına benzediğini iddia eden bir adamdan mektup bile aldı.

📍

Vettriano ise bu resmi kariyerinin başlarında bir kadın onun "kumsalları resmetmekte iyi" olduğunu söylediği için yaptığını söylüyor.

📍

Onun resimlerindeki kadınlar genelde Ava Gardner tarzıdır. Kırmızı oje ve rujları, jartiyerleri, retro arkadan dikişli çorapları ve stilettoları ile dikkat çekerler. Ucuz erotik resimler yaptığı iddia edilen Vettriano’nun resimlerinde nadiren çıplak biri görülür.

📍

Vettriano tüm sanatçıların yaptığı gibi kendi dünya görüşünü görsel öğelerden oluşturmuştur. Buna da denecek bir şey yoktur.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page