google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Matisse

Yirminci yüzyılın en büyük renk ustası kabul edilen Henri Matisse, 1954 yılında bugün hayata veda etti.

🎨

Bir apandisit ameliyatı ile başlayan resim hayatındaki ilklerden biri 1905 Paris Salon Sergisi’nde tuvallerine kalın bir tabaka halinde işlenmiş saf, parlak ve baskın renklerdi. Yarattığı skandal onu sonraları Fovizm adı verilen akımın lideri yaptı.

🎨

Matisse kariyeri boyunca resimlerinde ışık dolu bir atmosfer yaratmak için saf renkler ve tuvalin açıkta kalan beyaz kısmını; hacim ve yapı kazandırmak içinse gölgeleme yapmak yerine, saf, kontrast alanlarını kullandı.

🎨

Amerikalı yazar Gertrude Stein, Picasso’yu Modern Sanat’ın Güney Matisse’i ise Kuzey kutbu iki olarak nitelendiriyordu. Gerçek bir dostluk ile profesyonel bir rekabet arasında bir yerde olan ilişkilerini anlamak oldukça zordu. Birbirlerinden ilham aldılar, desteklediler ve birbirlerini geçmeye çalışırken de yanyana durdular.

🎨

Matisse doğayı ve hayvanları severdi. Coussi, Minouche ve La Puce adlı üç kedisi vardı. Hatta her sabah kedilerine tatlı çörek yedirdiği söylenir. Aynı zamanda bir kuş aşığı olan Matisse'in, Seine kıyısındaki satıcılardan satın aldığı evcil güvercinleri vardı. Bütün bu hayvanlar onun sanatında yer aldı.

🎨

Huzurla uyu, yaşamımıza kattığın renkler için teşekkürler 🙏

🎨

Cat With Red Fish, Henri Matisse, 1914, Pushkin State Museum, Moscow

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page